Afscheid
[E^gjtBUD^dJSgjdl %©©(tfg]gj©[kmd]
©©irms}©^©©©^ ©©©nü wSÊÊimfooüo®
Vereniging Vrienden van
de Vlissingse boulevards
Van Ruiten Fruit b.v.
eville
Dag Ben en Marian
geniet ervan
FOOD SERVICE Van Damme Sr.
■xm iii\rt»pw n%# bedankt voor het
KRUIDENIER BV vertrouwen.
Van Damme Jr.
succes de komende
periode!
Boulevard Bankert 308 - 4382 AC Vlissingen
Tel.: 0118-410199
Nu heb je eindelijk weer tijd voor Benolin
heel veel succes en bedankt voor alles!
vlees combinatie zuid-west
Wij wensen Ben en Marianne
véél HEINEKEIM bier plezier
Op de cruciale vraag antwoordt hij met een
pertinent 'nee'. Hij zal niet, zoals her en der
wordt gefluisterd, een bruine kroeg openen in
Vlissingen, Middelburg of een Walcherse kust
plaats. Hij stopt gewoon met de horeca omdat
zijn zoon Joost er klaar voor is om alles over te
nemen. Twee kapiteins op de commando
posten van de sterrenhotels Arneville en Arion
kan niet. Dus trok Ben van Damme zijn plan,
golf spelen bij zijn appartement in Spanje.
14
FAAM/VLISSINGER
Woensdag 3 maart 1999
nam hij onmiddellijk
r dat hij regelmatig werd
t.r, zoals hier bij de Miss
Bedrijfsweg 6
4387 PD Vlisingen
Telefoon: (01181 494949 - Fax 494940
Dirk Dronkersweg 16
4462 GA Goes
Tel.: 0113-217470
\x Vg rand hotel
Boulevard Bankert 266, 4382 AC Vlissingen
tel.: 0118-410502 - fax: 0118-416362
E mail: arion@zeelandnet.nl
Internet: http://www.zeelandnet.nl/arion
Veertig jaar in het vak, vijfentwintig jaar onderne
mer, twaalfeneenhalf jaar Hotel Arneville, vijf jaar
Hortel Arion en afscheid. Reden om een feestje te
bouwen. Dat gebeurt zaterdag 6 maart vanaf 18 uur
in Grand Hotel Arion in Vlissingen.
Ben,
geweldige vent, altijd
bereid om'noodlijdende
voor horeca, instellingen en grootkeuken
Ben, we hebben je gevolgd van
Lamme goedzak tot ARION.
Daar waar mogelijk, zullen we
je blijven volgen.
Familie Van Damme SUCCES voor nu en de toekomst.
C5 -assfe
OJ
p
S
c''s pt0 Vis- Mossel leverancier
Voor horeca en grootverbruik
Lukte het hem destijds om bij
voorbeeld in restaurant Mira-
belle als een van de jongste
bedienden op de achtergrond
te blijven?
„Dat was inderdaad verschrik
kelijk moeilijk. Ik meende al
tijd mijn mond te moeten roe
ren. Ik had trouwens destijds
de heilige overtuiging dat ik
het altijd beter wist. Maar de
maitre en al die andere chefs
die boven me stonden konden
er ook wel mee lachen. Ik ge
loof niet dat ze echt een hekel
aan me hadden, ze vonden
het hooguit wel eens moei
lijk". Overigens was er nog
een belangrijke reden om el
ders te solliciteren naar een
hogere rang. „Hoe hoger je
namelijk stond, hoe meer je
kreeg uit de bedieningspot. In
die tijd betaalden de gasten
standaard vijftien procent be-
dieningsgeld".
Opvallend is dat de Zeeuw
veel in Brabantse eethuizen
aan de slag ging. Bij elkaar
zes zaken in Breda en Den
Bosch over een tijdsbestek
van zo'n acht jaar. „Dat heeft
natuurlijk er mee te maken dat
ik in Breda Marianne had ont
moet, met wie ik later trouw
de en nog getrouwd ben". Hij
voegt er onmiddellijk aan toe:
„Marianne is heel belangrijk
voor me geweest. Ik ben een
dromer en liet heel wat bal
lonnen op. Dankzij haar zag ik
vaak in dat het zeepbellen wa
ren. Zij was min of meer een
logische rem. Zonder haar
was ik nu* multimiljonair ge
weest, of ik lag in de goot.
Maar ja. Als, als, als...".
Dan komt de hotelier op - wat
hij noemt - zijn tweede ambi
tie. „Dat is televisie en radio.
Als ik een microfoon zie, wil ik
er doorheen lullen. Als er
geen mensen zouden zijn zo
als ik, was er geen televisie of
radio". Ook hier spreekt de
dynamische Ben van Damme.
„Ik hou niet zo van postzegels
of luciferdoosjes sparen", en
verhaalt over zijn periode bij
de ziekenomroep Walcheren
waarvoor hij bij voorkeur be
roemdheden ondervroeg over
hun wel en wee en het waar
om.
Een anecdote. „Trouwens, op
een avond zaten Harry Boer
met zijn vrouw en dochter
Marianne in het restaurant.
Op gegeven moment kregen
we Marianne achter de piano.
Ze speelde samen met Pia
Beek. Dat werd een succes en
Pia Beek voorspelde haar een
grootse carrière. Ze had gelijk.
Marianne is nu een heel grote
pianiste. Een hele grote".
De volgende trede werd Hotel
Riche aan de Boulevard in
Vlissingen, het huidige Sol
skin dat Van Damme omtover
de tot de Lamme Goedzak.
„Ruimte moet ik hebben", de
monstreert hij met breed arm
gebaar. „We hebben daar
meteen het terras vergroot.
Dat was zo klein dat het in een
mum vol was en toch onge
zellig bleef. Het was er de hele
dag vol en de mensen bestel
den vooral sapjes die we
maakten met de toen uiterst
moderne persmachine. Ik or
ganiseerde er van alles om de
mensen te vermaken. Kijk.
Daar gaat het om. In de hore
ca moet je plezier hebben. Als
je een kop tomatensoep over
je broek krijgt van een vrien
delijke serveerster, zul je al
gauw zeggen: 'Geeft niet
meid. Had mij ook kunnen ge
beuren'.
Als daarentegen zoiets ge
beurt door een onvriendelijke
kelner of serveerster, heb je
meteen de pest in en ga je
niet meer terug naar die zaak.
Mijn filosofie luidt: een bief
stuk kun je thuis voor vijf gul
den eten. Bij mij betaal je der
tig gulden meer. Mag die klant
dan voor dertig gulden vrien
delijkheid krijgen? Dat is toch
het minste wat je kunt doen.
Als ik naar een avond van An-
dré van Duin ga voor dertig
gulden wil ik ook voor dertig
gulden kunnen lachen. Heeft
die komiek de pest in en komt
niet over, dan heb ik alle recht
om mijn geld terug te vra
gen".
In het midden van de jaren
tachtig wordt het menens en
Buitenruststraat 22, Middelburg
Tel.: 0118-638456 Fax:0118-615154
over groeien en gooide een
balletje bij hem op. Inderdaad.
Hij wilde verkopen, maar ik
moest wel tienduizend gulden
eigen geld hebben. Dat had ik
niet. Nu had ik prima connec
ties met wethouder Vos in
Koudekerke. Dat kwam omdat
ik de Spel zonder Grenzen had
georganiseerd met deelne
mers uit Koudekerke voor de
NCRV. Wethouder Vos was
daar apetrots op en ik wist dat
hij niet onbemiddeld was. Hij
ging onmiddellijk akkoord. Je
zou het koopmansgeluk kun
nen noemen, maar toen ik het
strandpaviljoen voor het eer
ste seizoen open had - overi
gens samen met mijn toen
malige buurman Piet Koster -
kregen we de beste zomer van
de eeuw en een jaar later een
nog betere zomer. Een derde
zonnige zomer geloofde ik
niet. Het was bovendien een
enorme belasting voor de
vrouwen. Piet had een baan
als autoverkoper en ik bleef
vertegenwoordiger. We ver
kochten de tent en zo kwam ik
aan mijn eerste geld. Ik ben
gen klaar stond, moest hij zelf
op eten of weggooien. „Wat
wel lukte waren de concerten
met Pia Beek, de Dutch Swing
College Band en andere
grootheden zoals Chris Bar
ber. Ik contracteerde ze voor
twee keer drie kwartier per
avond, maar ze vonden het zo
gezellig dat ze meestal langer
bleven voor hetzelfde geld.
Peter Schilperoort van de
Dutch Swing College Band
vroeg me toen hij de eerste
keer kwam of hij zich in deze
ruimte moest omkleden. Toen
hij hoorde dat hij er moest
spelen, fronste hij wel wat
met zijn wenkbrauwen. Hij
was gewend om voor grote
zalen te spelen".
„Veel geld had ik in die tijd
niet. Ik kon de artiesten amper
betalen. Maar ik had het er
voor over. Op gegeven mo
ment bedacht ik dat ik een
menukaart nodig had. Daar
had ik geen geld voor, dus
schreef ik alles op een zelf ge
maakt bord. Dat was nog ner
gens vertoond en had er suc
ces mee".
steekt Van Damme zijn nek
uit. Hotel Arneville is in zicht
en zo menigeen zet vraagte
kens. Weddenschappen wor
den afgesloten. Hoe lang redt
hij dat, vraag de bezorgde
burger zich af over zoveel
koelheid en tegelijkertijd zo
veel branie. „Ach", zucht de
scheidende hotelier. „Die op
merkingen horen er bij. Het
was gewoon een kwestie van
dat het ging kriebelen. De za
kenlui in het Sloegebied had
den er de pest aan om voort
durend in de file te staan voor
de Sloebrug.
Vandaar dat een hotel aan de
ze kant van de brug uitkomst
moest bieden. Vanaf het begin
liep het lekker, eigenlijk steeds
beter.
Op gegeven moment kregen
we een economische crisis en
voelden we een teruggang. Je
kunt dan wel gaan zitten
wachten tot het beter wordt,
maar zo zit ik niet in elkaar.
We zijn toen voor een paar
miljoen gaan investeren. Dat
helpt altijd. Investeren is de
sleutel naar succes".
En toen kwam Joost. „Hij had
de Hotelschool en had de
wereld gezien. Voor mij kwam
daardoor ruimte om iets
nieuws te beginnen. Arion
stond er al min of meer, hoe
wel het nog niet die naam
had. Er waren weinig gega
digden. Hilton en andere gro
te ketens vonden Arion te
klein. Ik heb het toen op een
akkoordje gegooid met de
projectonwikkelaar. Zo van als
jij me helpt, betaal ik je als het
goed draait. Achteraf gezien is
het onvoorstelbaar dat ie
mand dat doet. Kennelijk
heeft mijn reputatie geholpen.
Arion draait nu voortreffelijk.
En Joost is voor honderd pro
cent eigenaar".
Arneville en Arion. Beide be
ginnen met een A. Bloedse
rieus: „Waar ga jij met vakan
tie", vraagt hij. „Weet je ook
nog in welk hotel je sliep? Nee
dus. Precies. Dat bedoel ik.
Mensen gaan in Zeeland met
vakantie, maar vergeten de
naam van het hotel. Als ze in
een hoteilijst van Zeeland kij
ken, staan de namen van onze
hotels altijd bovenaan. Zuider
duin onderaan, omdat zijn
naam met een Z begint".
Overigens is het niet alleen
het golfspel waarmee Ben van
Damme en zijn vrouw Marian
ne zich gaan bezighouden. „Ik
ben nog een videoproductie
bedrijf begonnen. Daar gaan
we video's maken met instruc
tie over sporten zoals biljarten
en zeilen. Uiteraard volgen
nog meer instructiefilms van
allerlei sporten, bijvoorbeeld
darten. Wat ik ook ga doen is
het middel Benolin verder
ontwikkelen, een middel te
gen zweetvoeten. Ik kan daar
nu veel meer investeren dan
toen ik ermee begon en met
een ouwe slagroomspuit de
tubes vulde. Ook doe ik ad
vieswerk voor bedrijven. Niet
structureel, maar gewoon ad
hoe. Ik wil me absoluut niet
meer binden. In werkuren ben
ik inmiddels pakweg 140 jaar.
Ik ben nog lang niet op. Als ik
geen zoon had gehad die het
van me wilde overnemen,
was ik waarschijnlijk gewoon
doorgegaan. Maar ik blijf zijn
vader en blijf hem steunen.
Een nieuwe kroeg?" Wijs
schudt hij zijn hoofd. Nee dus.
Maar ja. Het bloed - zei hij zelf
- kruipt waar het niet gaan
kan. De waslijst bestuurlijke
functies die hij ooit bekleedde
heeft hij ook al opgezegd
Tijdelijk ging Van Damme de
hectische kant van de horeca
uit de weg en werd verkoper
van keukensystemen voor de
horeca en instellingen. „Ik had
inmiddels twee kinderen en
wilde wel eens een gewone
baan". Zeeland werd zijn
standplaats, dus verhuisde hij
andermaal, nu naar Koudeker
ke. Na vijf jaar blikte de jonge
vader toch in de richting van
de directe horeca. „Het bloed
kruipt waar het niet gaan kan.
Ik hoorde dat iemand zijn
strandpaviljoen wilde ver
kopen. Ik liet er geen gras
Zoals gebruikelijk is de 54-jari-
ge Ben van Damme stipt. Die
vrijdagochtend laat hij niets
aan het toeval over. Plakboe
ken met foto's en krantenknip
sels heeft hij bij zich, om elke
uitspraak eventueel te kunnen
staven. Dan lacht hij breed,
zet z'n bril wat hoger op z'n
neus en wijst op een foto.
„Kijk. Prinses Margriet. Verrek
ja....". En dan gaat hij over op
zijn persoonlijke geschiedenis;
een succestory, als van een
zondagskind, oordeelt hij zelf.
Een aaneenschakeling van
toevallen brachten hem van
eenvoudige afwasser tot ho
telmiljonair. Telkens als hij
een trede hoger was, blikte hij
ambitieus naar de volgende
sport van de carrièreladder.
„Ik begon in een tijd dat er
voor het kelnersvak absoluut
geen opleiding bestond". Dat
was in 1959. „Je leerde het
vak in de praktijk". Van Dam
me begon als afwashulp in
Hotel Noordzee in Cadzand en
vervolgde een jaar later zijn
horecaloopbaan in Hotel de
Wielingen in dezelfde
Zeeuws-Vlaamse badplaats.
„In Hotel Noordzee werkte ik
als afwashulp. Maar ik zag
ook de kelners. Die hadden
het heel wat makkelijker. Van
daar dat ik een jaar later iets
anders zocht".
En zo ging het constant, van
het ene etablissement naar
het andere. Ook sterrenrestau-
Hoewel dat hotel-restaurant
typisch een seizoensbedrijf
was, meende de optimistische
Van Damme daar onmiddellijk
met wat simpele initiatieven
verandering in aan te bren
gen. Dat lukte niet, het gebak
dat op winterse weekeindda-
rants kregen de jonge Axelaar
op sollicitatiegesprek. „Als je
in die tijd promotie wilde ma
ken moest je wel veranderen
van baan. Je had toen enorm
veel rangen en standen in de
betere horeca. Als kelner stel
de je voor mijn gevoel wat
voor. Je kon wat uitleggen
aan de gasten en ze vroegen
van alles. Daar had ik lol in.
Met mensen omgaan". Dan
peinst hij: „Misschien had ik
net zo veel lol in mijn werk ge
had als ik vepleegkundige was
geworden".
Wie Ben van Damme kent,
weet dat hij maar zelden een
blad voor de mond neemt.
vervolgens gaan praten met
mijn baas. Ik wilde een hogere
functie. Die kon hij me niet ge
ven, dus nam ik ontslag en
kocht 't Streefkerkse huis in
Zoutelande. En zie, ik was in
eens voor honderd procent
ondernemer".